Om Cesam H
Sju av Kalmar läns kommuner (Emmaboda, Hultsfred, Högsby, Kalmar, Mönsterås, Nybro och Oskarshamn) tillsammans med Tingsryds kommun, samverkar via Cesam H för att tillsammans skapa smidiga digitala lösningar. Den nya, gemensamma e-tjänsteplattformen ska förenkla för invånare och företag att nyttja kommunal service. På samma sätt som banker, Skatteverket, Försäkringskassan m.fl. idag låter dig uträtta dina ärenden när och var det passar dig, på kontorstid eller under kvällar/helger, i din dator eller smartphone.
Denna form av självservice på internet benämns ofta e-tjänster och kommer att återfinnas på kommunernas hemsidor under något som kallas för ”Mina sidor” där man som invånare, företag och besökare loggar in med e-legitimation (Mobilt BankID eller motsvarande). Via ”Mina sidor” kan man sedan hantera diverse ansökningar, föra dialog med tjänstemän eller få status för pågående ärenden i kommunen. Detta är början på en resa som ska bidra till kommunernas digitala omställning med syftet att kunna leverera ökad service och bättre tillgänglighet.
Kommunerna har redan enstaka s.k. e-tjänster på sina webbsidor men det är idag stor variation på hur de fungerar och hur de är utformade. Den nya plattformen samlar e-tjänsterna på en plats och gör det enklare att hitta och använda tjänsterna. Den samverkansorganisation som nu etableras ger också möjlighet att utveckla många fler e-tjänster och förenkla och effektivisera kommunikationen mellan invånare, företag, besökare och kommunen.
Samverkan består av att man har drivit ett gemensamt projekt för att etablera den nya tekniska plattformen och man har tillsammans anställt två resurser som ska arbeta med utveckling i plattformen åt alla medlemskommuner. Kalmar kommun är värdkommun för samverkan vilket innebär bl.a. att agera arbetsgivare år dessa två resurser. Kostnaderna fördelas mellan medlemskommunerna vilket ger stora kostnadseffektiviseringar för alla när man delar på arbetet. Det kommer även att ge andra effekter som snabbare utveckling och att de mindre kommunerna får möjlighet att nå lika långt som de större trots sina i vanliga fall mer begränsade resurser. Denna samverkan gör även att medlemskommunerna kommer att få större likheter i hur de arbetar med olika tjänster både internt och externt, vilket i sin tur öppnar upp för ytterligare samverkan på fler områden.
Den nya plattformen kommer att öppnas upp på medlemskommunernas hemsidor under hösten förhoppningsvis redan i september-oktober 2017. Då kommer det att till en början finnas ett antal enklare e-tjänster som man kan använda. Därefter kommer det att löpande publiceras nya e-tjänster efter hand. Samverkan har höga ambitioner och kommer efter den inledande publiceringen att arbeta med att digitalisera så mycket som möjligt av kommunikationen mellan e-tjänsterna och kommunernas verksamhetssystem.