En första avrapportering till samverkansrådet

En första avrapportering till samverkansrådet


Sammanställning inventering bruttolista

Insamling kontaktuppgifter till chefer, kommunikatörer och verksamhetskunniga

Min målsättning är att jag ett par veckor efter semestern kommit så pass långt att jag kan presentera lite idéer för hur vi gemensamt kan gå från ett önskemål kring en specifik e-tjänst till att driftsätta den, dvs. hur vi tänker att ett e-tjänsteprojekt ska genomföras.

Den övergripande tanken med samverkan är att kontinuerligt jobba med en bruttolista över prioriterade e-tjänster/blanketter. Utifrån bruttolistan kommer samverkansrådet i Cesam H välja ut uppdrag som e-tjänstekontoret tillsammans med representanter från era verksamheter ska arbeta med. En e-tjänst eller flera relaterade e-tjänster för ett syfte blir ett projekt. I enlighet med definitionen av ett projekt så ska det finnas ett tydligt mål och ett definierat slut, där efter avslutas projektet helt och e-tjänsten går in i förvaltning.

I det inledande skedet kommer en uppdragsbeställning (för en e-tjänst) tas fram för att förtydliga att alla har samma förväntningar på uppdraget och skulle kunna se ut enligt:


Uppdragsbeställning "Kulturskolan"

Beskrivning av behovet (e-tjänsten)

Vi vill förenkla hantering av "ansökan till kulturskolan" för handläggare och samtidigt göra det tydligt för eleven att anmälan hamnar i en kö för populära kurser.

Tillhandahållna resurser

Verksamhetsutvecklare/systemförvaltare/annan personal med god insikt i processer/arbetssätt inom berörd verksamhet. Inledningsvis behöver vi hjälp med identifiering processer/aktörer för en e-tjänst. Under tiden för framtagande av e-tjänst behöver löpande få feedback och "testning" av exempelvis handläggarstöd. Slutligen, inför lansering, så behöver vi hjälp med utbildning av handläggare m.fl. så att mottagandet av e-tjänsten blir så bra som möjligt. Efter lansering kan det behövas löpande support och stöttning av handläggare.

Mål

Att leverera blanketten "ansökan till kulturskolan" som e-tjänst.

Nytta/Vinst

  • Förbättra upplevelsen ur ett handläggarperspektiv, utökade möjligheter om alla uppgifter kommer in digitalt
    • Hitta manuella steg som kanske går att få bort/underlätta
    • Underlätta interaktion med kommuninvånaren (enklare meddelandeflöde)
  • Alla uppgifter blir validerade i e-tjänsten vilket minimerar risken för felaktig inmatning
  • Förbättra upplevelsen mot eleven
    • Få kontinuerlig feedback kring aktuell placering i kö
    • Snabbare besked ifall plats finns (kanske till och med automatiskt besked?)
    • Mer information om kursutbudet inuti e-tjänsten
    • Bra struktur för inhämtning av uppgifter
    • Kontinuerlig feedback med olika status: handläggare tilldelad, beslut fattat m.m



Projektgruppen blir mycket viktig för oss, den kommer hjälpa oss hitta ingångar (kontaktpersoner) till era verksamheter. Dessa kontaktpersoner kommer variera lite över tid beroende vilka projekt som pågår (vilka verksamheter som berörs). Det skulle vara mycket värt för oss om ni kan tänka över personer för nedanstående roller för de högst rankade e-tjänsterna så här långt (rankingen är resultatet av bruttolistan som Jens skickat ut tidigare till samtliga kommuner i Cesam H):

PrioriteringE-tjänstkandidatChefKommunikatörKontaktperson
1Synpunktshantering


1Felanmälan


2Ansökan om kulturskola


3Ansökan/anmälan enskilt avlopp


3Kvalitetsförsäkran entreprenör enskilt avlopp


3Inventeringsblankett avlopp


3Boka borgerlig vigsel


4Ansökan om ledighet för grundskoleelev


5Redogörelse av brandskydd


6Ansökan om egensotning


Rollbeskrivning:

  • Chef - Chef för verksamheten(erna)
  • Kommunikatör - Ledande i arbetet för att kommunicera information kring nya e-tjänster i olika faser
  • Kontaktperson - Person som är väl insatt i verksamhetens handläggningsprocess och kan vara med för att supporta dina kollegor med e-tjänsten.

Pressrelease 2017-07-10

En länk till pressreleasen finns här.

Utvärdering samarbetsplattform

Vi har gått igenom några tänkbara kandidater:

  • Piren
  • Samarbetsrummet (Open ePlatform)
  • Confluence

Nedanstående utvärdering gör att Confluence blir det naturliga valet som samarbetsplattform, det är både flexibilt och tillhandahåller funktioner för att skapa egna "spaces" för olika forum/arbetsgrupper. Dessutom finns det stöd för en helt publik webb där generellt material enkelt görs tillgängligt.

Piren

+ Gratis
- Struktur låst till filer, ingen funktion för att jobba med sidor i stil med "wiki"
- Ingen bra avgränsad sökfunktion per "projekt"
- Ingen möjlighet till SSO-koppling till AD för externa användare

Confluence

+ Väldigt flexibelt, går att skapa flera sidor/undersidor, enkelt att skapa private "spaces" för olika verksamheter.
+ Kraftfulla add-ons, finns exempelvis för Trello, BPMN2, Draw.io m.m.
+ Integrerade verktyg för mallar
+ Simultaneditering av samma dokument (i likhet med Google Doc)
+ Versionshantering
+ Möjlighet till SSO-koppling till AD
+ Stöd för helt publik yta
- Språkstöd i molnlösningen, kanske går att göra en liten insats (begränsat stöd finns däremot i serverversion)
- Inte gratis (2500 kr/månad för 100 användare) 

Samarbetsrummet (Open ePlatform)

+ Enkelt
+ Basfunktioner för inlägg, uppgifter, kalender och filer finns
+ Möjlighet till SSO-koppling till AD
- Platt struktur, det finns "rum" och "sidor" men inte möjlighet att skapa undersidor eller länka till andra rum/sidor.
- På gränsen till för enkelt
- Ingen möjlighet att skapa mallar
- Ingen versionshantering
- Inte gratis (3000 kr/månad) 

Ett första utkast arbetsflöde: samverkansrådet ↔ e-tjänstekontoret ↔ verksamheten




Högst prioriterade e-tjänster/blanketter tas löpande in via bruttolistan, roller:

  • SR - Samverkansrådet
  • EK - e-tjänstekontoret
  • CH - Cesam H (samverkan)

Övriga aktiviteter i backloggen består exempelvis av:

  • "dev ops" - löpande underhåll av utvecklingsverktyg/servrar m.m.
  • projektkoordinering
  • plattformsutveckling

Start av arbete med uppdragsbeskrivning inför de högst prioriterade e-tjänsterna utifrån topp-10

Jag kommer starta uppdragsbeskrivningar för ett par av de högst prioriterade e-tjänsterna: Synpunktshantering, Felanmälan och Ansökan om kulturskola.

Pågående utvärdering av integrationsplattform: WSO2 & Mule

Inledande har vi tittat på två olika integrationsplattformar vid namn WSO2 (utvecklat av företaget med samma namn) och Mule (utvecklat av Mulesoft). Efter att vi känner oss klara med utvärderingen av dessa två, så ska vi även utvärdera Tietos TEIS och Microsofts BizTalk Services som integrationsplattformar.

För både Mule och WSO2 så utvecklar man integrationerna via ett plugin i Eclipse. Det som skiljer mycket mellan plattformarna är att WSO2 innebär mycket konfigurering av olika komponenter och är väldigt uppdelad, både vad gäller komponenter inom integrationsflödena, men även vad gäller komponenter/funktioner för driftsättning, administration och övervakning. Mule är mer fokuserat på konkreta integrationsflöden och är därmed enklare att komma igång med. Trots detta, så känns Mule inte särskilt mer begränsat än WSO2.

Mule har två olika licensmodeller, Community och Enterprise. Vi anser dock att Community förmodligen räcker för våra behov. WSO2s hela integrationsplattform är gratis.

Båda har bra stöd för testning. På båda plattformarna kan man steg-för-steg-debugga integrationsflödena, däremot ingår steg-för-steg-debuggingen endast i Enterprise-versionen för Mule. I Mule finns det även inbyggt stöd för enhetstestning vid namn MUnit. När det gäller driftsättning så är det förhållandevis enkelt att driftsätta integrationer på båda plattformarna. WSO2 har bättre stöd för övervakning av driftsatta integrationer och tjänster, medan man i gratis-versionen (Community) av Mule får förlita sig på loggar. Vill man ha bättre övervakning av sina flöden i Mule, så måste man köpa Enterprise-licensen.

WSO2 och Mule har båda bra dokumentation på respektive hemsida. Det finns bra guider och matnyttig information. Men det är lite sämre ställt med hjälp vid felsökning och det hade varit önskvärt om båda plattformarnas "webb-communities" hade varit aktivare. För framtiden så siktar Mulesoft på att försöka involvera mer utvecklare på olika nivåer i integrationsutvecklingen, med hjälp av specialanpassade miljöer och verktyg. Man satsar även mycket på sina tjänster på webben med bl a Analytics som är ett kompetent verktyg för statistik och loggning av ens integrationsmiljö. WSO2 vill utveckla sin plattform till att bli en nästa generations integrationsplattform. Man vill kunna integrera med andra integrationsmotorer, applikationer och tjänster för att på så sätt få en komplett miljö.


För att förtydliga vilka områden som är viktiga att fundera kring när man utvärderar en integrationsplattform, så har vi stolpat upp några punkter i en lista nedan:

  • Miljö

    • Båda utvecklas med hjälp av plugin till Java-verktyget Eclipse. Eclipse är välkänt och uppfyller kraven på en bra IDE. Kan dock upplevas som buggigt ibland. Mule har även sin egna Anypoint Studio (vilket bara är en variant på Eclipse med Mule-plugin/tema). 

  • Utveckling

    • Mule är enkelt att förstå och är koncentrerat mot sina integrationsflöden/flows (och eventuella API:er). Mycket konfigurering vid utveckling av WSO2-integrationer. WSO2 sprider ut sin funktionalitet mellan olika komponenter (endpoints, message processors, proxy services, sequences). vilket ger en skalbar plattform, men också ett rörigt intryck och bidrar till en hög inlärningströskel.

  • Testning

    • Mule har MUnit (vilket är ett plugin för enhetstestning i integrationsflödena) och även separat stöd i sina flöden för felhantering. Även debugging (steg-för-steg) är möjligt i Mules flöden.

    • I WSO2 går det att testa web services direkt i webbläsaren på deras "integration-webbportal". Precis som i Mule är det även möjligt i WSO2s flöden att steg-för-steg-debugga.

  • Driftsättning

    • Enkelt i WSO2. Bara ett par knapptryck så är det klart.

    • Även enkelt i Mule att driftsätta en integration.

      • Exportera projektet i Eclipse till en ZIP-fil.

      • Startar mule.bat (förmodligen körs denna redan)

      • Lägger zip-filen i Mules apps-mapp.

      • Det genereras då en Anchor.txt-fil som visar att det gick bra och integrationen är därmed driftsatt.

      • För avinstallation så behöver man bara radera anchor-filen. Sedan är det klart.

  • Övervakning & administration

    • När man inte kör Mules molnbaserade administrationsgränssnitt, så får man förlita sig på loggar som skrivs. Dessa är dock väldigt detaljerade och man kan även konfigurera dessa (var loggarna ska sparas, vilken nivå de ska logga (INFO, WARN, ERROR) och vilka parametrar som ska tas med vid varje loggning. Dock är det svårare att hantera eventuella meddelanden som fastnar i flödet eftersom man inte har något administrationsgränssnitt.. 

    • WSO2s webb-portaler ger bra överblick om vad som sker i integrationerna. Man kan bl a se antal anrop till en web service, köade meddelanden m.m.

  • Pris

    • WSO2s hela integrationsplattform är gratis.

    • Mule kommer i två olika licensmodeller, Enterprise (kostar) och Community (gratis). Skillnaden mellan dessa är framförallt att Mules molntjänster (för övervakning/administration)(samt vissa "Connectors" (adaptrar mot andra system)) ingår i Enterprise-licensen, men dessa funktioner ser vi just nu inget behov av. Däremot så kan det finnas ett behov av DataWeaver (ett verktyg som mappar data mellan två olika meddelande-format) och det finns endast i Enterprise-versionen. Mules plugin till Eclipse och verktyget för deployment på egen server ingår i Community-licensen och kan räcka för att klara våra behov.

  • Community/dokumentation

    • Mulesoft erbjuder bra dokumentation för att komma igång med deras produkter, men när man får problem i Mule, så är det svårt att hitta info som hjälper. Man får oftast försöka själv att felsöka, vilket kan vara tidskrävande. Varken communityt eller Mulesoft känns särskilt aktiva på forum.

    • WSO2 har också bra egen dokumentation där det går att finna mycket matnyttig info (tutorials, felsökning m.m.). De är också aktiva på Stack Overflow under taggen WSO2.

  • Framtid för plattformen

    • I Mules närmsta framtid så fokuserar man mycket på att man ska kunna återanvända komponenter för sina integrationer. Både internt inom egna företaget och även globalt mellan världens Mule-utvecklare. Man försöker unifiera utvecklargränssnittet så att utvecklare på olika nivåer och kompetensområden kan samarbeta inom samma funktionalitet. Detta tänker man åstadkomma genom att utveckla mer visuella utvecklingsmiljöer (Design Center) med färdiga komponenter, för de med mindre kunskap om integrationsutveckling. De färdiga komponenterna är tänkta att komma ifrån de med mer kunskap och på så sätt skapa verktyg som andra kan använda för att i sin tur skapa integrationsflöden. 

    • Man siktar också på mer innehåll i sina molntjänster/webben. Förutom "låg-nivå-utvecklingsmiljön" Design Center, så lanserar man Exchange 2.0, som innebär fler färdiga komponenter att ladda ner och "live-konsumering/testning" av API:er. Sista tjänsten som man satsar väldigt mycket på är Analytics. Denna tjänst har en funktion som heter KPI Dashboard och där har man samlat alla integrationer i "metrics" (siffror). Detta för att snabbt kunna få en överblick om hur ens miljö mår och fungerar. Man kommer också kunna använda Analytics för att kunna få flödesvisualiseringar, rekommendationer i Exchange, loggar, alarm och även säkerhet (upptäcka onormala beteenden i flödena).

    • WSO2 är lite mer återhållsamma och inte lika konkreta med information gällande hur de ser på sin framtid. De siktar på att bygga "the next generation integration platform" och man vill med detta skapa en plattform där man kan återvinna och använda integrationskomponenter, inte bara från WSO2, utan även från andra integrationer, applikationer, tjänster m.m i WSO2s integrationer. Man försöker, precis som Mulesoft, involvera mer än bara integrationsexperterna i utvecklingen. Detta löser man också med hjälp av mer visuella verktyg och WSO2 siktar främst in sig på att använda  något som liknar sekvensdiagram för att utveckla integrationsflöden.

  • Övriga synpunkter

    • Båda plattformarna har ungefär lika många "Connectors" (adaptrar mot andra system).
    • Svårt med lokala filer i WSO2 utan tredjeparts-plugin. Riktar in sig mycket mot webb-kommunikation.

Översiktlig plan för driftsättning (OBS Utkast!!)

Vi behöver hitta en lämplig form för kontinuerlig/översiktlig statusrapportering till samverkansrådet (och eventuellt andra intressenter). En tankbar översiktsbild kan ges med hjälp av inbyggt verktyg för "roadmap":

31-Jul201707-Aug14-Aug21-Aug28-Aug04-Sep11-Sep18-Sep25-Sep02-Oct09-Oct16-Oct23-Oct30-Oct06-Nov13-Nov20-Nov27-Nov04-Dec11-Dec18-DecUtbildning e-tjänsteby…Initial lansering Mina sidorUtbildning handläggar…Lansering 1:a e-tjänstLansering 2:a e-tjänstUtbildning handläggar…
Driftsättning OEP
Blanketter flyttar in i Mina sidor
Lansering e-tjänster
Utbildning
Kommunikation

Integration Svensk e-identitet

Installation enligt checklista

Installation av testsystem

Kategorisering Mina sidor

Migration befintliga tjänster

Inventering befintliga tjänster

Beställning Inera

Import av Ineras e-blanketter

Uppdragsbeskrivning 1:a e-tjänst

Bygga 1:a e-tjänst

Processframtagning 1:a e-tjänst

Uppdragsbeskrivning 2:a e-tjänst

Processframtagning 2:a e-tjänst

Bygga 2:a e-tjänst

Innehåll utbildning e-tjänstebyggare

Ta fram innehåll utbildning 1:a e-tjänst

Ta fram innehåll utbildning 2:a e-tjänst

Innehåll utbildning administratörer

Förberedelse publik information

Förberedelse intern information

Gå ut med intern information

Förberedelse publik information avancerad e-tjänst

Initiera "Handläggarkampanj"

Related content